29.1.11

Ιφιγένεια λίγο πριν τη θυσία στην Αυλίδα...

Άλλη μία μάσκα λοιπόν, και μη μου πείτε πως δεν σας προειδοποίησα!!! Μία ή δύο ακόμα αρχαιελληνικού τύπου και μερικές βενετσιάνικου τύπου και θα κλείσω τον κύκλο... :) Υπομονή λοιπόν...
Όπως είναι φανερό και από τον τίτλο της ανάρτησης, δεν μπορώ να λειτουργήσω, αν δεν προσωποποιήσω τη χειροτεχνία μου... Αυτή τη φορά έμπνευση μου έδωσε η κόρη του Αγαμέμνονα, Ιφιγένεια, την οποία δε δίστασε να θυσιάσει για χάρη της εκστρατείας του...Το πρόσωπο λοιπόν θέλω να είναι η Ιφιγένεια λίγο πριν τη θυσία και θέλω να δείξω στο πρόσωπό της πόνο γι'αυτό που πρόκειται να της συμβεί, για την χαμένη πατρική αγάπη και την εξαπάτηση... Όπως βλέπετε, είναι στολισμένη για αρραβώνα... (και μη μου πείτε ότι δεν είμαι δραματικός τύπος...)

Η διαδικασία με τον πηλό είναι η γνωστή.
Χρειάστηκα 500 γρ. πηλό αυτοξηραινόμενο βαρύ σε χρώμα τερακότα και τον άνοιξα με τον πλάστη σε φύλλο πάχους περίπου 1 εκ.




Το σχέδιο χονδρικά το είχα ζωγραφίσει σε χαρτί και αφού άνοιξα το φύλλο, έβαλα το χαρτί πάνω στον πηλό και πάτησα από πάνω το σχέδιο ώστε να έχω τα περιγράμματα.



Με ό,τι κομματάκια περίσσεψαν έπλασα τη μύτη, τα φρύδια, τα χείλη, τα μαλλιά κτλ. Όπου χρειαζόταν χρησιμοποιούσα σπατουλίτσες και νερό για να λειάνω ή να δώσω σχήμα.
Αφού τελείωσα, τοποθέτησα τη μάσκα πάνω σε χοντρό πλαστικό σωλήνα που βρήκα σ'ένα γιαπί και τον έκοψα στη μέση, έτσι ώστε να πάρει το γυριστό σχήμα που έχουν τα προσωπεία. Η εικόνα κάτω δείχνει ακριβώς τον τρόπο. Συγχωρέστε και την τσαπατσουλιά που διακρίνεται πίσω από την κατασκευή.... ;)



Μετά από 2 εικοσιτετράωρα τόλμησα να την ξεκαλουπώσω από το σωλήνα. Την έτριψα με διάφορα χοντρά, μεσαία και ψιλά γυαλόχαρτα, πνίγηκα στη σκόνη, έβηξα, δάκρυσα, μέχρι που ήταν αρκετά λεία για να μπορώ να την βάψω.
Τη ζωγράφισα με ακρυλικά χρώματα σε αποχρώσεις κυρίως του καφέ και τέλειωσα με μπρούντζινη πατίνα στις λεπτομέρειες για να δώσω αυτήν την αρχαιοελληνική εντύπωση, πράγμα που δεν πολυφαίνεται στις φωτογραφίες, όμως είναι από κοντά αρκετά έντονο. Τέλος ψέκασα με βερνίκι σατινέ και την άφησα να στεγνώσει μερικές ώρες.
Τα λουλουδάκια στα μαλλιά τα έβαψα κόκκινα και μέσα από τα λουλουδάκια πέρασα ένα κομμάτι ατσαλόσυρμα για να μπορώ να την κρεμάσω από εκεί. Στην άκρη της ντίζας έβαλα μία κόκκινη χάντρα για να την κρατάει. Μετά έβαλα ίδια χαντράκια σε όλα τα λουλουδάκια και τα κόλλησα με ατλακόλ.
Κορίτσια, άλλη μία ή δυο το πολύ αρχαιοελληνικές και θα ξεκολλήσω... χαχαχαχαχαχα
Φιλιάάάάάάάά

22 comments:

  1. MPRABO GRAFTMATE!!!!!
    ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΙ ΕΓΩ ΠΕΡΣΥ ΕΚΑΝΑ ΜΟΝΟ ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΗΝ ΜΕΔΟΥΣΑ ΚΑΙ ΚΑΝΑ ΔΥΟ ΑΡΧΑΙΟΥΣ ΑΘΛΗΤΕΣ ΜΕ ΣΤΕΦΑΝΟΜΕΝΟΥΣ ...ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΜΕ ΑΝΥΠΟΜΟΝΗΣΙΑ ...ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ...ΕΓΩ ΠΑΛΙ...''ΚΤΙΖΩ''...ΕΙΜΑΙ ΣΤΑ ΒΑΨΙΜΑΤΑ!ΧΑΧΑΧΑΧΑ ΚΑΛΟ Σ/Κ !!

    ReplyDelete
  2. Χαχαχαχα ωραία λοιπόν όλοι περνάμε από τη φάση...
    Τι χτίζεις βρε γειτόνισσα; Σπίτι; Πολυκατοικία; Πότε αναρτάς; Περιμένω λοιπόν να δω τι εργολαβεία ανέλαβες.... Φιλιάάάάάά

    ReplyDelete
  3. Υπέροχη μάσκα!!! Αντε να δω που θα σας βγάλει όλες με τις φιγούρες σας!!!!

    Φιλια

    ReplyDelete
  4. πολύ όμορφη!!
    καλό βράδυ!

    ReplyDelete
  5. Νομίζω ότι έχεις πετύχει ακριβώς την έκφραση της Ιφιγένειας.Και οι οδηγίες όπως πάντα κατατοπιστικότατες.
    Η Μαρία χτιζει αχ, δεν ανυπομονείτε ήδη;

    ReplyDelete
  6. Καλέ αλίμονο !!!Δημιουργία χωρίς τσαπατσουλιά πού ακούστηκε;;;;Η μάσκα σου μου αρέσει πάαααρα πολύ!!Η έκφραση της είναι φοβερή!!!Συγαρητήρια!!!

    ReplyDelete
  7. Τραγική η φιγούρα, όπως αρμόζει. Δεν σου έφτανε η σκόνη μιας απλής μάσκας, της έκανες και κοτσίδες το μαλλί, για να τρίβεις πιο πολύ ώρα.

    ReplyDelete
  8. ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΗ ΚΑΙ ΑΥΤΗ Η ΜΑΣΚΑ ΑΑΑΑΑ!!!!! ΜΑΛΛΟΝ ΘΑ ΠΑΡΩ ΠΗΛΟΚΑΙ ΕΓΩ...ΤΙ ΜΑΡΚΑ ΝΑ ΠΑΡΩ ΠΩς ΤΟΝ ΖΗΤΑΩ? ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ....

    ReplyDelete
  9. Κορίτσια χαίρομαι που αντιληφθήκατε το τραγικό της υπόθεσης... :) Ευχαριστώ για τις καλοσυνάτες κουβέντες σας. Ακόμα και για την τσαπατσουλιά μου έχετε κατανόηση, καλή μου Διασκέσις...χαχαχαχαχαχα
    Όχι para-kelsoscooks δεν μου έφτανε φυσικά, γιατί εκτός από έναν Όμηρο Φώσκωλο, κρύβω μέσα μου κι έναν Τρύφωνα Σαμαρά. Έτσι λοιπόν πρέπει το χτένισμα να είναι αμπιγιέ... χαχαχαχαχα
    Foufoula89 καλή ιδέα να πάρεις πηλό. Είναι ενδιαφέρον και δημιουργικό και έχει πλάκα να λερώνεις τα χέρια σου φτιάχνοντας κάτι όμορφο... Τον πηλό εγώ που μένω Θεσσαλονίκη τον παίρνω από βιβλιοπωλεία, από το πλαίσιο, από το praktiker και από καταστήματα με είδη χόμπυ όπως ο Κάρλας και ο Χελιδόνης... Ζητάς έναν αυτοξηραινόμενο πηλό. Κοστίζει το μισό κιλό από 1,5 έως 2,5 ευρώ. Καλή επιτυχία και Φιλιάάάάάά

    ReplyDelete
  10. Καταπληκτική!!!!!!Γεια στα χεράκια σας είναι απίστευτη!!!!

    ReplyDelete
  11. ΝΑ ΠΩ ΜΠΡΑΒΟ!!ΛΙΓΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΤΟΣΟΟΟΟΟ!!!
    ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ!!

    ReplyDelete
  12. ειναι εξαιρετικη!!!!!
    απλη και δουλεμενη σωστα!
    πολυ καλη δουλεια κωνσταντινα.....μ αρεσει πολυυυυ!!!

    ReplyDelete
  13. Happy Kathy ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια... Δε χρειάζεται όμως να μου μιλάς στον πληθυντικό.... χαχαχαχα τρόμαξα, νόμιζα πως ήσουν μαθήτριά μου από το σχολείο... Είσαι πολύ καλή...
    Lourdi lourdaki, misirlou misirlou ευχαριστώ πολύ.... Καλή νύχτα!!!!

    ReplyDelete
  14. Αν και ο κύκλος "μάσκες" δεν έχει ολοκληρωθεί, εγώ νομίζω πως βρήκα τη αγαπημένη μου... και είναι η Ιφιγένεια σου!!!
    Για άλλη μια φορά, ένα μεγάλο μπράβο από εμένα για την πολύ καλή δουλειά σου!!!
    Πάντα τέτοια Κωνσταντίνα μου!

    ReplyDelete
  15. έχεις πετύχει απόλυτα την έκφραση!!!! Περιμένω να δω τις υπόλοιπες.Και το μαλλί καταπληκτικό

    ReplyDelete
  16. thankssssssss! Κική, ευχαριστώ πολύ για τα πολύ πολύ καλά σου λόγια. Χαίρομαι που σού αρέσει η Ιφιγένειά μου, γιατί δεν ήμουν και πολύ σίγουρη για το αν θά'πρεπε ένα διακοσμητικό να έχει τέτοια έκφραση. Ευχαριστώ κι εσένα manousina. Να είσαι καλά... Φιλιάάάάά

    ReplyDelete
  17. Καταπληκτικά κομμάτια!!!Πολύ καλή δουλειά!

    ReplyDelete
  18. Πω πω φοβερή αυτή εδώ!! Την έκφραση την έχεις πετύχει ΑΨΟΓΑ!!! Τι να πρωτοπώ; Για τα υπέροχα μαλλιά ή για τα εκφραστικά χαρακτηριστικά! Μπράβο βρε Κωνσταντίνα!!!!!

    ReplyDelete
  19. Κορίτσια, υπερβάλλετε αλλά ευχαριστώ πολύ... Είχα δει μια παρόμοια παλιά σ'ένα βιβλίο για το Βρετανικό Μουσείο και μού είχε αρέσει τόόόόσο πολύ το μαλλί με την πλεξούδα τη μικρή που το μελετούσα μέρες... γι'αυτό ήθελα να κάνω και μια τέτοια με τέοιο μαλλί....

    ReplyDelete
  20. Τρομερή επιτυχία σε έκφραση, στύλ, χρωματισμό!Τύφλα νάχει ο καλύτερος μακιγιέζ .Τον δε Τρύφωνα τον έχεις ξεπεράσει!Φτού σου κοπελαρα μου!!! Καλέ και άλλη μάσκα μου ξέφυγε!Τράχω να τη απολαύσω!!!!

    ReplyDelete
  21. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΜΠΡΑΒΟ!!!!!!!!!!
    ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΟΥΝ ΟΙ ΜΑΣΚΕΣ ΑΛΛΑ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΟΧΗ!
    ΒΛΕΠΩ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΑΘΩ ΚΙ ΑΛΛΑ
    ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΩΝ ΠΡΟΣΠΑΘΩ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΜΙΑΣ ΦΙΛΗΣ ΝΑ ΜΑΘΩ ΠΩΣ ΝΑ ΧΕΙΡΙΖΟΜΑΙ ΤΑ BLOGS.
    ΘΕΛΩ ΚΙ ΕΓΩ ΝΑ ΑΝΕΒΑΣΩ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΜΟΥ , ΓΙΑΤΙ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΩ Ο΄ΤΙ ΒΡΗΣΚΩ.

    ReplyDelete

Jewellry

Crafts for kids

What are we eating today?