30.1.11

Μάσκα Ποσειδώνας

Λοιπόν αυτή πιστεύω πως θα είναι η τελευταία μάσκα εμπνευσμένη από αρχαία μυθολογία και ομηρικά έπη. Ουουφ! Θα πείτε κάποιες, επιτέλους! Ναι ναι, επιτέλους ήρθε το τελευταίο επεισόδιο αυτής της σειράς!!!
Η μάσκα αυτή αναπαριστά τον θεό των θαλασσών Ποσειδώνα (εν πάσει περιπτώσει θέλει να είναι...χαχαχαχα). Από εδώ και πέρα θ'ασχοληθώ λίγες μέρες και με τις βενετσιάνικες μάσκες, ένεκα το Καρναβάλι, θα ράψω δυο τρεις στολές για τα παιδιά μου και μετά θα ξαναμπω στην κανονική ρουτίνα χειροτεχνίας...
Η διαδικασία με τον πηλό είναι η γνωστή, που έχω ξαναδείξει:
Χρειάστηκα 500 γρ. πηλό αυτοξηραινόμενο βαρύ σε χρώμα άσπρο (η φωτογραφία δείχνει πηλό σε χρώμα τερακότα, αλλά σας διαβεβαιώ πως προκειται για οφθαλμαπάτη...χαχαχαχα ΟΚ ξέχασα να βγάλω φωτογραφία και ξαναβάζω τον προηγούμενο πηλό, της Ιφιγένειας) και τον άνοιξα με τον πλάστη σε φύλλο πάχους περίπου 1 εκ.




Το σχέδιο χονδρικά το είχα ζωγραφίσει σε χαρτί και αφού άνοιξα το φύλλο, έβαλα το χαρτί πάνω στον πηλό και πάτησα από πάνω το σχέδιο ώστε να έχω τα περιγράμματα, όπως και στις δυο προηγούμενες μάσκες.


Με ό,τι κομματάκια περίσσεψαν έπλασα τη μύτη, τα φρύδια, τα χείλη, τα μαλλιά, το μουστάκι κτλ. Όπου χρειαζόταν χρησιμοποιούσα σπατουλίτσες και νερό για να λειάνω ή να δώσω σχήμα.
Αφού τελείωσα, τοποθέτησα τη μάσκα πάνω σε χοντρό πλαστικό σωλήνα που βρήκα σ'ένα γιαπί και τον έκοψα στη μέση, έτσι ώστε να πάρει το γυριστό σχήμα που έχουν τα προσωπεία. Η εικόνα κάτω δείχνει ακριβώς τον τρόπο.




Αφού το άφησα δυο μέρες για σιγουριά να στεγνώσει, το ξεκαλούπωσα προσεκτικά και έτριψα πάλι με τα γυαλόχαρτά μου, μέχρι να βρίσκω την επιφάνεια αρκετά λεία για να την χρωματίσω.
Χρωμάτισα με ώχρα και μπλε ακρυλικά γιατί ήθελα να φαίνεται ότι it's meant to be Poseidon.... Στις εσοχές έβαψα με ασημί μεταλλικό ακρυλικό και το τελικό φινίρισμα δόθηκε με ασημί αντικέ πατίνα. Όταν όλα αυτά στέγνωσαν γι'άλλη μια φορά, το πέρασα ένα χέρι βερνίκι άχρωμο σατινέ και το άφησα γι'άλλη μια φορά να στεγνώσει.
Για να το κερμάσω έκανα στις δυο μεριές δυο τρυπούλες απ'όπου πέρασα ασημί ντίζα. Στην άκρη της ντίζας έβαλα δυό πλακέ μικρά κοχυλάκια στο χρώμα του Ποσειδώνα (τυχαίο; ναι νομίζω...) και δυο στοπάκια.
Έτσι λοιπόν κλείνει για τώρα ο κύκλος με τις μάσκες. Τις κρέμασα δίπλα από το τζάκι και είμαι πολύ χαρούμενη, γιατί είχε πλάκα και το να βρω τι μάσκα θα κάνω, το πώς, τα χρώματα, όλο όλο ήταν πολύ διασκεδαστικό.
Σας παραθέτω και τις οδηγίες λοιπόν μήπως και θέλετε να το επιχειρήσετε κι εσείς... Πολλά φιλιά μέχρι την επόμενη ανάρτηση!!!!

14 comments:

  1. πολύ όμορφες όλες μαζί!!
    Καλή Εβδομάδα!

    ReplyDelete
  2. Να σου πω,
    λίγο χαρούμενος δεν είναι ο Ποσειδώνας; Μάλλον εν ώρα νηνεμίας τον έπιασες και όχι θαλασσοταραχής. Σε παρακαλώ ανάρτησε λίγο γρήγορα μια βενετσιάνική μάσκα ( για αντιγραφή )
    και το πατρό σε φυσικό μέγεθος για (ξεπατήκωμα)

    ReplyDelete
  3. πολυ καλες Κωσταντινα !!!! Εκφραστικοτατες!!!

    ReplyDelete
  4. Mου αρέσουν πολύ οι μάσκες σου και έχουν έναν ξεχωριστό αέρα!!!! Εχεις κάνει πολύ καλή δουλειά και μου αρέσουν οι λεπτομέρειες που μας δίνεις!!! Σειρά λοιπόν έχει η Βενετία!!

    Φιλια

    ReplyDelete
  5. Η αλήθεια είναι ότι χρειαζόταν κι ένας άντρας στην παρέα, αλλά εμένα η μέδουσα παραμένει η αγαπημένη μου

    ReplyDelete
  6. Ευχαριστώ κορίτσια! Κι εμένα Νίκη μου αρέσει πιο πολύ η Μέδουσα, αν και είναι η πιο απλή από αυτές.
    Para-kelsoscooks όχι και χαρούμενος, φωνάζει υποτίθεται, χαχαχαχα, δεν τον πολύπέτυχα σε έκφραση φαίνεται....
    Οι βενετσιάνικες που ετοιμάζω είναι από καλούπια με γύψο καλλιτεχνίας, οπότε πατρόν θα έχω μόνο για τα γύρω γύρω.... :)
    Φιλιάάάάά

    ReplyDelete
  7. Τέλεια και αυτή η μάσκα! Θα συμφωνήσω με την Μαρία Ζ ότι οι μάσκες σου έχουν όμορφες λεπτομέρειες και το αποτέλεσμα είναι πολύ ιδιαίτερο! Περιμένουμε και τις βενετσιάνικες...

    ReplyDelete
  8. ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΗ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ....ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΛΛΟ? ΚΡΙΜΑ ΣΙΓΟΥΡΑ ΚΑΙ Η ΒΕΝΕΤΣΙΑΝΙΚΕΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΕΣ...ΑΛΛΑ ΑΥΤΕς ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ...ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ...ΜΕ ΟΜΟΡΦΕς ΣΤΙΓΜΕς...

    ReplyDelete
  9. ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ!!...ΜΑ ΕΓΩ ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΒΕΝΕΤΣΙΑΝΙΚΕΣ!!!
    ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΗΡΕΜΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΟΥ ΕΥΧΟΜΑΙ!!

    ReplyDelete
  10. Μας έβαλες και στο κλίμα της Αποκριάς Κωνσταντίνα με τις μάσκες σου! Εγώ θα πάρω την Ιφιγένεια, αν δεν σε πειράζει :))

    ReplyDelete
  11. Κωνσταντίνα,έλειψα λίγες μέρες κι έχασα τη σειρά με τις μάσκες-τώρα μπόρεσα και τις θαύμασα όλες μαζί.

    Μου αρέσουν πολύ,λάτρης της ιστορίας δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς.
    Αγόρασα πηλό και δεν ξέρω ακόμη τι να φτιάξω
    Φιλιά!

    Πες μου,τι είναι ντίζα;

    ReplyDelete
  12. Κωνσταντίνα καλή βδομάδα! Είναι εξαιρετικές οι μάσκες και οι οδηγίες σου πολύ κατατοπιστικές. Ευχαριστούμε πολύ!

    ReplyDelete
  13. Υπέροχη και αυτή!!! Μ' αρέσουν οι εκφράσεις τους πολύ!! Δε νομίζω να διαφέρουν και πολύ από αυτές που φορούσαν στις αρχαιοελληνικές τραγωδίες....

    ReplyDelete
  14. Ευχαριστώ κορίτσια όλες σας!!! Χαίρομαι που σας αρέσουν. Eleni με τον πηλό φτιάχνεις ό,τι θέλεις, από αντικείμενα, ανάγλυφους πίνακες, κοσμήματα μέχρι φωτιστικά, βλ. Ανεράιδα.... Κι εγώ όταν κάνω και μερικές γύψινες όπως είπαμε μετά θέλω να κάνω κάτι όμορφο με πηλό....

    ReplyDelete

Jewellry

Crafts for kids

What are we eating today?