30.9.11

Detail from the painting "Moulin Rouge" (Toulouse Lautrec)

8ο μάθημα για την Μαριέλα. Ακρυλικά. Κίτρινα και μωβ. Το θέμα: μια λεπτομέρεια από το έργο au moulin rouge του Toulouse Lautrec.Παραθέτω και το πρωτότυπο:



Λίγα λόγια από τη Βικιπαίδεια
O Ανρί ντε Τουλούζ-Λωτρέκ (Henri Marie Raymond de Toulouse-Lautrec-Monfa, 24 Νοεμβρίου 1864 - 9 Σεπτεμβρίου 1901) ήταν Γάλλος ζωγράφος.

Οι γονείς του συνδέονταν μεταξύ τους με συγγένεια πρώτου βαθμού, πρακτική που ήταν ευρύτερα διαδεδομένη εκείνη την εποχή προκειμένου να διατηρηθεί η περιουσία της οικογένειας μεταξύ των μελών της. Το γεγονός αυτό ωστόσο οδηγούσε σε γενετικές ανωμαλίες, όπως και στην περίπτωση του Λωτρέκ, του οποίου τα πόδια σταμάτησαν να αναπτύσσονται φυσιολογικά, μετά από ρήξεις που υπέστη στο αριστερό και δεξί του πόδι, σε ηλικία 12 και 14 ετών αντίστοιχα. Το ύψος του Λωτρέκ έφθανε μόλις το 1.5 μέτρο ενώ σε αντίθεση με τα πόδια του, το υπόλοιπο σώμα του είχε φυσιολογική ανάπτυξη.
Αποτέλεσε σημαντικό καλλιτέχνη του μετα-ιμπρεσιονισμού ενώ θεωρείται από πολλούς και ο επίσημος εικονογράφος της νυχτερινής ζωής εκείνης της εποχής – της λεγόμενης Μπελ Επόκ (belle epoque) – στα καμπαρέ του Παρισιού. Οι πίνακές του χαρακτηρίζονταν από έντονα χρώματα και ανθρώπινες παρουσίες. Θεωρείται επιπλέον ένας από τους πρωτοπόρους στην τέχνη της αφίσας, γνωστός κυρίως για τις αφίσες που φιλοτέχνησε για το καμπαρέ Μουλέν Ρουζ (Moulin Rouge).
Έζησε κυρίως στη Μονμάρτρη, που αποτελούσε το κυρίαρχο κέντρο της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής του αντιμετώπισε πρόβλημα αλκοολισμού και πέθανε σε ηλικία 37 ετών, έχοντας προσβληθεί από σύφιλη.

11 comments:

  1. Ένας ιδιαίτερος ζωγράφος με μοναδικό και σημαντικό έργο. Εντυπωσιάστηκα Κωνσταντίνα με το δικό σου. Έχει φως ο πίνακάς σου.Το κίτρινο και το μωβ δύο εντελώς αντίθετα χρώματα που δίνουν στο έργο σου κάτι ξεχωριστό.Μπράβο!

    ReplyDelete
  2. Καλημέρα!!!
    Μπράβο μπράβο!!!! Πριν καν δω παρακάτω κατάλαβα οτί ήταν απο Toulouse Lautrec. Είναι ο αγαπημένος μου!
    Καλό Σ/Κ και ακλό μήνα!!!

    ReplyDelete
  3. Καλό μήνα !!!!
    Ο Τουλούζ Λωτρέκ είναι πράγματι ιδιαίτερος εκπρόσωπος του ιμπρεσιονισμού ,που λατρεύω αλλά η Κωνσταντίνα με εντυπωσιάζει !!!!!ΜΡΑΒΟ !

    ReplyDelete
  4. μαρεσει η λεπτομερεια των ματιων στο πρωτο πινακα.

    ReplyDelete
  5. Μεγάλες φυσιογνωμίες... Το βλεμα στο πρώτο πίνακα είναι διαπεραστικό!!! Καλό βράδυ!!!

    ReplyDelete
  6. Wow! Τέλεια χρώματα! Μπράβο!

    ReplyDelete
  7. πολυ ομορφο!!!μ'αρεσει πολυ! μπραβο! :-))

    ReplyDelete
  8. Τι να πει κανείς για τον Τουλούζ-Λωτρεκ!Χάρη σε σένα έμαθα κι άλλα πραγματάκια γι'αυτόν.
    Αλλά κι εσύ δεν πας πίσω.Στο έχω ξαναπεί ότι μου αρέσει η δουλειά σου.

    ReplyDelete
  9. Κωνσταντίνα έλα να παίξουμε !

    ReplyDelete
  10. Πού είσαι ???????
    Έλα να παραλάβεις βραβείο.

    ReplyDelete
  11. Θα πω καλημέρα Κωνσταντίνα!!! Τέτοια ώρα τέτοια λόγια!!! Σε προσκαλώ σε ένα παιχνιδάκι. Αν θέλεις πέρασε από το blogακι μου!!!!

    ReplyDelete

Jewellry

Crafts for kids

What are we eating today?