31.12.13

Βασιλόπιτα τσουρεκένια με ζαχαρόπαστα (αρτοπαρασκευαστής)

Η Βασιλόπιτα που έφτιαξα φέτος έγινε με τη βοήθεια του αρτοπαρασκευαστή. Είπαμε. από τότε που τον αγόρασα, του δίνω και καταλαβαίνει.

ΥΛΙΚΑ
για την πίτα
  • 70 γρ. βούτυρο λιωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 70 γρ. χλιαρό γάλα
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 2 αβγά
  • 450 γρ.αλεύρι πολυτελείας
  • 30 γρ. φρέσκια μαγιά
  • 50 γρ. χλιαρό νερό
  • ξύσμα πορτοκαλιού, λίγο μαχλέπι, λίγο κακουλέ και λίγη μαστίχα Χίου
Για τη ζαχαρόπαστα
  • 10 γρ. ζελατίνη σκόνη
  • 1/4 της κούπας γλυκόζη
  • 50 ml νερό
  • ζάχαρη άχνη όσο πάρει (περίπου 2 συσκευασίες των 400 γρ.)
  • 1 κουταλιά γλυκερίνη
  • 2 βανίλιες ή άλλο άρωμα
  • χρώματα ζαχαροπλαστικής
ΦΛΟΥΡΙ



Διαλύω τη ζάχαρη στο γάλα και τη μαγιά στο χλιαρό νερό. Το νερό να μην είναι ζεστό γιατί θα χαλάσει η μαγιά. Καλύτερα πιο κρύο παρά πιο ζεστό. Χτυπάω ελαφρά τα αβγά.
Τα βάζω όλα στον κάδο του αρτοπαρασκευαστή προσθέτοντας τα μυρωδικά. Προγραμματίζω τη συσκευή στην ένδειξη dough.
Ο δικός μου αρτοπαρασκευαστή χρειάζεται περίπου μιάμιση ώρα για να την ετοιμάσει.
Αν δεν έχετε αρτοπαρασκευαστή, με τα ίδια υλικά, την ίδια διαδικασία, αλλά ... ζυμώνετε και αφήνετε σε ζεστό μέρος 1-2 ώρες μέχρι να φουσκώσει η ζύμη. Το ίδιο είναι.
Δεν ξεχνάμε το φλουρί, για ν'αποφύγουμε τα δράματα το βράδυ της Πρωτοχρονιάς.

Αφού φουσκώσει η ζύμη τη βάζω στο φούρνο με αέρα στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει. Δεν άλειψα την επιφάνεια της πίτας με αβγό, γιατί ήθελα να τη στολίσω διαφορετικά φέτος.
Την περσινή την είχα αλείψει με αβγό και είχε μετά το ψήσιμο αυτή την όψη.
 Αφού ψήθηκε και κρύωσε η πίτα, την "περιποιήθηκα" με ζαχαρόπαστα.

Σε κατσαρολάκι ζεσταίνουμε ελαφρά το νερό και προσθέτουμε την σκόνη ζελατίνης να λιώσει. Αφού λιώσει προσθέτουμε τη γλυκόζη και αναμιγνύουμε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να γίνει υγρή. Προσθέτουμε και τη γλυκερίνη και ανακατεύουμε. Παίρνουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και προσθέτουμε και την άχνη, Να γίνει μία ζύμη εύπλαστη σαν πηλός.

Τα 3/4 της ζύμης τα ανοίγουμε με τον πλάστη σε φύλλο πάχους περίπου μισού εκατοστού. Την απλώνουμε πάνω στην πίτα και κόβουμε προσεκτικά με το μαχαιράκι, ό,τι περισσεύει.

Με την υπόλοιπη ζύμη και χρώματα ζαχαροπλαστικής κάνουμε τη διακόσμηση. Βράχουμε ελαφρά για να κολλήσουν τα στολίδια.

Χρόνια πολλά με υγεία σε όλους!


3 comments:

  1. χρόνια πολλά δημιουργική χρονιά με αισιοδοξία όνειρα και έντονα συναισθήματα

    ReplyDelete
  2. ΜΙΑΜ ΜΙΑΜ!!! ΤΕΛΕΙΑ!!!!
    ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΕΣΥ ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΟΥ!!!!

    ReplyDelete
  3. Τι ωραια βασιλοπιτα!!!καλη χρονια!!

    ReplyDelete

Jewellry

Crafts for kids

What are we eating today?