Εδώ και λίγο καιρό προμηθεύτηκα έναν πολύ οικονομικό αρτοπαρασκευαστή. Η τιμή του ήταν γύρω στα 30€ και έτσι τόλμησα να κάνω την αγορά αυτή, που παλαιότερα μου φαίνονταν ανούσια. Σιγά, ένα ψωμί δεν μπορούσα να ζυμώσω;
Από εκείνη την ημέρα το μηχάνημα αυτό δεν σταμάτησε να δουλεύει. Έχει καταλάβει εν τω μεταξύ και δική του θέση πάνω στον πάγκο της κουζίνας και μερικές φορές εργάζεται ακόμα και δύο φορές την ημέρα, μια και η ιδιοκτήτριά του θέλει να πειραματίζεται.
Σήμερα δεν θα μιλήσω για ψωμί, αλλά για τσουρέκι. Γλυκό ψωμί που το εκτιμούν όλα τα παιδιά, με πραλίνα ή χωρίς. Αφού λοιπόν πειραματίστηκα, κατέληξα στην ακόλουθη συνταγή. Δεν είναι για πολλά τσουρέκια, αλλά για ένα μεγάλο, καθημερινό κολατσό για μικρούς και μεγάλους.
Υλικά για ένα μεγάλο τσουρέκι
- 430 γρ. άσπρο αλεύρι
- 70 γρ. βούτυρο λιωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
- 70 γρ. γάλα
- 120 γρ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
- 2 αυγά
- 30 γρ. φρέσκια μαγιά ή 1 φακελάκι ξερή
- 50 γρ. χλιαρό νερό
- ξύσμα πορτοκάλι
- από 1 ξυστό κουταλάκι κακουλέ, μαχλέπι και μαστίχα Χίου
- 1 αβγό χτυπημένο για το γλασάρισμα
- σουσάμι ή αμύγδαλα φιλέ
Κλείνω τον αρτοπαρασκευαστή και τον προγραμματίζω στην ένδειξη "dough". Ο δικός μου αρτοπαρασκευαστής κάνει περίπου μιάμιση ώρα.
Αφού γίνει η ζύμη την αραδιάζω σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα ελαφρώς αλευρωμένη, μια και η ζύμη είναι αρκετά ...sticky. Με το μαχαίρι την κόβω από την μακριά μεριά στα τρία και με προσοχή φτιάχνω μία πλεξουδα. Η πλεξούδα να μην είναι σφιχτή, μια και θα φουσκώσει κι άλλο. Αν θέλουμε την αφήνουμε λίγο να ξεκουραστεί και να φουσκώσει και μετά την αλείφουμε με το αβγό. και την πασπαλίζουμε είτε με σουσάμι είτε με αμύγδαλο.
Εγώ την βάζω στον προθερμασμένο φούρνο με πάνω κάτω αντιστάσεις, στους 180 βαθμούς, 30 λεπτά.
Ο αρτοπαρασκευαστης ειναι απο τις καλύτερες αγορές που έχω κάνει. Πολυ ενδιαφέρον το τσουρέκια κι σου λέω να το δοκιμασω
ReplyDeleteχρόνια πολλά πολύχρωμα ονειρικά να είσαι καλά ένα άτομο δημιουργικό με αγάπη για όλους...
ReplyDeleteσε περιμένω να έρθεις απο το blog Μου να μου λες τις απόψεις σου για όσα βάζω ...
Καλά Χριστούγεννα και ένα ελπιδοφόρο Νέο Έτος!
ReplyDelete