Το τυρί αυτό δεν περιέχει πολύ αλάτι και είναι σαν ανθότυρο ή κότατζ περίπου. Για να φτιάξω 350 γρ. χρειάζομαι:
2 λίτρα γάλα 1,5%
3 κουταλιές άσπρο ξύδι ή λεμόνι
(προαιρετικά 3 γρ. αλάτι)
Βάζω το γάλα να πάρει μια βράση καλή και το παίρνω από τη φωτιά. Ανακατεύοντας προσθέτω το ξύδι και το αφήνω για λίγη ώρα να ηρεμίσει.
Βλέπω ότι αρχίζει να διαχωρίζει το τυράκι απο τον ορό γάλακτος. Στραγγίζω με ένα τουλπάνι και ένα στραγγιστήρι προσθέτοντας και το αλάτι και ανακατεύοντας με το κουτάλι. (Το αλάτι δεν είναι απαραίτητο, ανάλογο με τα δικά σας γούστα προσθέτετε ή όχι).
Αφήνω για περίπου μισή με μία ώρα να στραγγίσει και το βάζω σε τάπερ. Εγώ το καταναλώνω σε 3-4 μέρες. Έχει λίγες θερμίδες και νοστιμεύει τη σαλάτα μου. Ανακατεμένο με φέτα το χρησιμοποιώ στην παρασκευή τυρόπιτας.
Το υγρό που μένει δεν το πετάω. Είναι ο ορός του γάλακτος και είναι επίσης πολύ χρήσιμος. Επειδή είναι καθαρή πρωτεΐνη, μπορεί κανείς να το πιεί σκέτο, με χυμό, με γιαούρτι, για να ωφελήσει την υγεία του.
Το χρησιμοποιώ και για τη ζύμη του ψωμιού ή της πίτσας, αντί για νερό, μια και βοηθά τη μαγιά στο έργο της. Φυλάω το τυρί φέτα σ'αυτήν την άλμη. Επίσης έφτιαξα λάχανο τουρσί και το χρησιμοποίησα αντί για νερό. Πολλές λοιπόν οι χρήσεις του και σίγουρα θα υπάρχουν κι άλλες.
Δοκιμάστε το λοιπόν.
Τώρα που βρέχει είναι μία ευχάριστη εναλλακτική στην τηλεόραση/
Σας αφήνω με ένα πολύ αγαπημένο τραγούδι...
Αυτό το εύκολο τυράκι το φτιάχνω κι εγω και αλήθεια είναι πολύ νόστιμο κι ελαφρύ!
ReplyDeleteΑν θες να το διατηρήσεις παραπάνω μέρες μπορείς να το βάλεις σε ένα ταπεράκι με λάδι και μυρωδικα.
Αυτό που δεν ήξερα είναι οι χρήσεις του ορού και τον πετούσα. Θυμάμαι ,όμως, τις μαμάδες και γιαγιαδες στο χωριό μου παλιότερα που το μάζευαν και το εδιναν στα ζώα, ειδικα στα μικρα κοτόπουλα ή ζεστο στις κατσίκες που γεννούσαν κι έλεγαν ότι είναι πολύ δυναμωτκό.
Αλήθεια;;;;
DeleteΌταν λες λαδάκι και μυρωδικά; Ρίγανη ας πούμε;;;; Ευχαριστώ για την πληροφορία... Καλή συνέχεια.
Ναι, ριγανη ή θυμάρι, βαζω και λίγο πιπέρι απλό ή πάπρικα καπνιστη ,που ανακάλυψα τελευταία και μου άρεσε πολύ.
DeleteΓια να μη βάζω πολύ λάδι δεν το σουρώνω σε σουρωτήρι αλλά μεσα σε ένα ταπεράκι (πχ απο γιαούρτι) που του έχω ανοίξει τρυπες. Ετσι παίρνει το σχήμα, και μετα το τοποθετώ σε ένα όμοιο, οπότε έχει πολύ λίγο κενό τριγύρω.
Δεν είναι δική μου ιδέα αυτη, τη βρήκα στο ιντερνετ, νομίζω στο μπλογκ της χρυσοχέρας Μαρίας:
http://vasanakia.blogspot.gr/
Καλημέρα!
Τέλεια! Ευχαριστώώώώ.... Σημερα έφτιαξα και έβαλα πιο πολύ αλάτι και καρύδια!! Έγινεε τέλειο!!!! Φιλιάάά
DeleteΔικό μας τυρί τόσο γρήγορα κ τόσο εύκολα;απίστευτο...το γάλα του εμπορίου χρησιμοποιούμε,ε;
ReplyDelete΄Ναι! Του εμπορίου.
DeleteΠολύ ωραίο τυράκι και νόστιμο τυράκι! Το δοκίμασα σε μια εκδρομή που είχα πάει στην Αμερικάνικη γεωργική σχολή στη Θεσσαλονίκη και το ονόμαζαν <>. Φιλάκια πολλά!
ReplyDelete